• Finálové kolo celostátní soutěže Komenský a my
      • Finálové kolo celostátní soutěže Komenský a my

      • 06.04.2022 13:32
      • V měsíci březnu jsme si připomněli významný den – 28. března 1592 se narodil Jan Amos Komenský. A právě k této významné osobnosti naší historie se vztahuje celostátní soutěž Komenský a my, která si klade za cíl předávat mladým lidem povědomí o životě, díle i vizích Komenského.
      • Soutěž pořádá Základní škola Jana Amose Komenského v Brandýse nad Orlicí. V letošním roce proběhl jubilejní 20. ročník. Soutěž v minulých letech nezastavil ani covid, jen se finálové dny přesunuly do on-line podoby. V letošním roce jsme se setkat mohli a ve dnech 23. až 25. března si plně užili celé finále.

         Samotná soutěž se skládá z několika kategorií. Mladší žáci soutěží ve výtvarné části, starší žáci v literárněhistorické a nejstarší žáci (střední školy) v literární kategorii. Jako škola jsme se zapojili do části literárněhistorické. Úkolem bylo napsat úvahu na téma: „Proč byl Jan Amos Komenský významnou osobností našich dějin?“ V tomto celostátním kole byla mezi dvacet nejlepších prací vybrána i práce naší žákyně Pavlíny Vránové z 9.B. Tímto blahopřejeme ke krásnému postupu do finálového kola. Jenže, tím pro ni soutěž neskončila, ale víceméně teprve začala. Čekalo ji finálové kolo, ve kterém ji čekal vědomostní test o životě a díle Jana Amose Komenského. A ne úplně lehký, tento test tvoří přímo komeniologové. A kdo je to komeniolog? Člověk, který se profesně zabývá životem a dílem Jana Amose Komenského.

        Finálové tři dny v Brandýse nad Orlicí

        Finálové kolo se konalo ve dnech 23. až 25. března. S paní učitelkou, která mě doprovázela, jsme z Přerova cestovaly vlakem. První den finále byl příjemný, čekalo nás uvítání na Základní škole v Brandýse nad Orlicí. Zaregistrovala jsem se k vědomostnímu testu, který mě čekal ve čtvrtek. A postupně se seznamovala s ostatními soutěžícími, kteří byli ve stejné kategorii jako já. Ve čtvrtek už byl náš den náročnější. Ráno nás čekalo uvítání panem starostou v Síni J.A. Komenského a následovala přednáška o jeho životě a díle, procházka k jeho pomníku, labyrintu, domu, kde přebýval zakladatel Jednoty bratrské, se kterou byl Komenský neodmyslitelně spojen, a také k bratrské lípě, u které jsme se dozvěděli, jaká se k ní vztahuje pověst. Odpoledne proběhl test a musím říct, že jednoduchý vůbec nebyl, ale mnoho otázek jsem věděla, protože jsem se na soutěž připravovala. Večer si pro nás hostující ZŠ připravila kulturní program v evangelickém kostele, který byl opravu velmi krásný. Vystupovala skupina Kvintetky a ukrajinská houslistka Anabel de Luca. Tyto příjemné finálové dny byly zakončeny v pátek slavnostním vystoupením, kterého se účastnil i sám Komenský! (Upravme na pravou míru, Byl pouze převlečen za Komenského). Sice jsem neskončila na prvních třech místech, ale být mezi dvaceti nejlepšími z republiky byl dobrý pocit. A zážitek z tří finálových dní stál za to.

         

        Pavlína Vránová, 9.B

        Fotogalerie:

      • Zpět na seznam článků
    • Kontakty

      • Základní škola J. A. Komenského a MŠ, Přerov - Předmostí, Hranická 14
      • +420 581 211 739
      • Hranická 425/14, 751 24 Přerov, Přerov II - Předmostí 751 24 Přerov Czech Republic
      • ICT Koordinátor
    • Přihlášení