• Sametová revoluce očima žáků osmých a devátých tříd
      • Sametová revoluce očima žáků osmých a devátých tříd

      • 18.11.2021 10:39
      • Kdyby jí nebylo, neměli bychom svobodu

      • Sedmnáctý listopad a dobu komunistické nadvlády si připomněli žáci osmých a devátých tříd naší školy. S denním předstihem si na středu 16. listopadu společně s učiteli připravili celodenní projekt k výročí sametové revoluce. Výsledkem společné práce byla výstava panelů s připomínkou revolučních dnů roku 1989 v Praze i v Přerově, včetně odkazu osobností, které za svobodu a boj proti komunismu položily své životy.

        Máme holé ruce, Jakeše do koše, Kdo jiný než my, kdy jindy než teď! nebo Havel na Hrad! – to jsou hesla, která se objevila během sametové revoluce v průvodech studentů a žáci devátých tříd si je na listopadový projektový den vyrobili v hodinách výtvarné výchovy. „V tělocvičně jsme si promítli i dva filmy – Z dopisů psaných přes železnou oponu a Z deníku Ivany A., které nám poskytl Člověk v tísni v rámci festivalu Mladí proti komunismu. Oba dokumenty dětem vykreslily předlistopadovou dobu, v níž mladí lidé tehdy žili,“ zmínila učitelka a organizátorka projektového dne Renata Ordáňová.  Zazněla i neoficiální hymna revoluce - Modlitba pro Martu v podání zpěvačky Marty Kubišové, které komunistický režim coby kritičce totality zakázal zpívat.

        Programový blok potom pokračoval besedou s přerovskou spisovatelkou Lenkou Chalupovou. Děti se tak dozvěděly, jaké to bylo, vyrůstat v době socialismu. Přerovská autorka zavzpomínala na své dětství, studentská léta i na to, jak se dostala ke své práci novinářky. Posluchačům zároveň představila rukopis své nejnovější knihy, která se na knižních pultech objeví na jaře příštího roku. Děj románu se odehrává právě v Předmostí, v období po konci druhé světové války, kdy si národ užívá svobody, ale brzy začíná pociťovat nesvobodu novou. „Moje poslední kniha popisuje bouřlivý osmačtyřicátý rok a nastupující padesátá léta, která divoce zamíchají s osudem jedné předmostské rodiny,“ nastínila děj své v pořadí už jedenácté knížky Lenka Chalupová. Při besedě si děti vyslechly i úryvek z nového románu. Přerovská spisovatelka na děti zároveň apelovala, aby se při neúspěchu nikdy nevzdávali. „I když vám ve škole něco nejde, nepodceňujte se a běžte si za svým. Držte se svých ideálů a snů,“ předala své poselství dětem.

        Jako vzpomínku na významné osobnosti, jež se vzepřely totalitě, si žáci sami připravili několik medailonků, které spolužákům přiblížily jejich vzdor a boj s režimem. Zazněly tak odkazy na Miladu Horákovou, popravenou komunisty nebo Jana Palacha, který se obětoval na protest proti sovětské okupaci v roce 1968. Další medailonek byl věnovaný kritikovi režimu a později prvnímu českému prezidentu Václavu Havlovi.

        Ke konci projektového dne osmáci a deváťáci vytvářeli myšlenkovou mapu, jejímž cílem bylo, vyjádřit jedinou větou, co by se stalo, kdyby v roce 1989 nebyla sametová revoluce. „Lidé by nemohli svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedla třeba žákyně osmé třídy Natálie Petrošová. „Nebyla by tu demokracie, nemohli bychom cestovat po celém světě, vládli by nám komunisté…“ zaznělo v příspěvcích dětí. Samotný závěr patřil populární písničce a klipu zpěváka Marka Ztraceného Naše cesty, v níž popisuje útěk mladé dvojice v době totality přes železnou oponu.

         

        Foto: Školáci se v rámci projektového dne setkali i s přerovskou spisovatelkou Lenkou Chalupovou, která jim představila svou nejnovější knihu Páté jablko.

        Fotogalerie:

      • Zpět na seznam článků
    • Kontakty

      • Základní škola J. A. Komenského a MŠ, Přerov - Předmostí, Hranická 14
      • +420 581 211 739
      • Hranická 425/14, 751 24 Přerov, Přerov II - Předmostí 751 24 Přerov Czech Republic
      • ICT Koordinátor
    • Přihlášení